Leland Blues Project
       
 

 
 
Blues News
Blues Festival
Blues Museum
Blues Store
Blues Murals
Buy A Brick
Blues Musicians
Blues Links
Contact Us

Benefiet avond ter ondersteuning

van het "Leland Blues Project"  

                                                                                                                                              zaterdag 13 September 2008

Initiatief om het Leland Blues Project te starten werd genomen begin jaren 90 in Leland Mississippi. Gelegen in het hart van de Delta aan US Highway 61, was Leland voor veel Blues artiesten de bakermat van hun succes. Sommige zijn geboren in Leland, sommige waren op doorreis; maar alle hebben hun sporen hier achtergelaten. De doelstellingen van het Project waren van meet af aan helder; bewaar dat wat herinnerd aan het ontstaan van de Mid Delta Blues en steun de performers die deze Blues nog spelen.

Dit streven wordt nog steeds met veel enthousiasme uitgedragen door een kleine groep vrijwilligers die zich geheel belangeloos inzetten voor het behoud van de Mid Delta Blues. De artiesten die deze Blues vandaag de dag nog spelen, “leven” vaak ook nog de Blues. Met weinig of geen middelen proberen ze hun uitzichtloze bestaan te vergeten in deze muziek. Oude teksten verwoorden nog steeds de dagelijkse werkelijkheid en gegoten in herkenbare melodieën vormen zij de bron van de hedendaagse Mid Delta Blues.

Het Leland Blues Project omvat een aantal deelprojecten. Zo wordt een museum vol met interessante, soms kostbare Blues artefacten en memorabilia onderhouden. Ook wordt het jaarlijks terugkerende Festival in Leland met aansluitend een Bluesjam in Holly Ridge georganiseerd. Verder worden artiesten ondersteund en zelfs persoonlijk begeleid. Vaak leven en werken deze mensen onder erbarmelijke omstandigheden en zijn ze niet in staat de meest elementaire zaken voor zichzelf te regelen. Het project helpt waar nodig met middelen en daad. Zo worden de Blues performers op leeftijd naar optredens gebracht en geholpen met de aankoop van hun instrumenten. Dit zodat ze door regelmatige optredens kunnen voorzien in hun dagelijkse levensonderhoud.

Alles gebeurt vrijwillig zonder financiële ondersteuning van overheden maar met hulp van donnaties en giften. Ook opbrengsten uit de verkoop van memorabilia in het museum en de verkoop van eten en drinken op het festival vloeien rechtstreeks in de Project kas. Door de jaren heen was dit voldoende om alles te kunnen doen voor het behoud van de Mid Delta Blues. Nu; anno 2008 is mede door de crisis in de US een vacuüm ontstaan. Mensen reizen niet meer en het museum bezoek loopt daardoor terug. Ook zijn locale overheden niet bereid te helpen om stijgende energie kosten te compenseren. De middelen om mensen te helpen worden steeds duurder en de vrijwilligers zien, nu ook hun persoonlijke giften niet meer voldoende zijn, de toekomst donker in.

1 van deze vrijwilligers is Randy Magee, een vriend die alles van zichzelf heeft geïnvesteerd in dit project. Hij gelooft vast in de noodzaak om de Blues in de Mid Delta te behouden en conserveren voor de toekomst. Als vriend heeft hij ons om steun gevraagd in deze moeilijke tijden. Vanuit deze vriendschap gaan we deze avond organiseren. Als blijk van steun en vertrouwen in het project dat al zoveel Blues voor ons heeft bewaard en gebracht. De Blues heeft een belangrijke plaats in ons leven, het heeft ons vriendschap en steun gebracht in moeilijke en in goede tijden.

We weten zeker dat  iedere Blues liefhebber zich hierin zal herkennen;

Keep the Blues alive; help us to support the Leland Blues Project.

 

Dit schilderij van Paul “Wine” Jones is gemaakt en geschonken door Leo Gabriëls uit Asten in Nederland ter ondersteuning van het Highway 61 Blues Project. Het schilderij is 80 cm hoog en 60 cm breed. Fans van Paul “Wine” Jones die geïnteresseerd zijn, graag een e-mail naar: Mat en Gonnie van Boxtel

Paul Jones